Croatia Records najavljuje proslavu 40 godina novog vala uz 4 luksuzna reizdanja
30. listopada 2020.
Music Box (10726 Članci)
Podijeli

Croatia Records najavljuje proslavu 40 godina novog vala uz 4 luksuzna reizdanja

1981. godina bila je ključna za rock glazbu tadašnje Jugoslavije, ali i rađanje jednog novog zvuka, jedne nove generacije bendova, a u konačnici i glazbenog bunta koji je u to vrijeme bio dosta prisutan u svijetu i središtima novog vala u Londonu i New Yorku.

Stigao je tada i u Zagreb, Beograd, Ljubljanu i druge tzv. republičke centre, a sve je započelo projektom koji je sasvim slučajno i spontano nastao i isto tako nazvan – “Paket aranžman”. Mnogi će se složiti kako je tada počeo i novi talas u Beogradu i novi val u Zagrebu, a Električni orgazam, Šarlo akrobata i VIS Idoli postali su simboli cijele jedne generacije publike, iako je njihov značaj u potpunosti shvaćen tek u budućnosti.

Kako bi dostojno proslavila ovu veliku obljetnicu najvećeg rock pokreta naših prostora, izdavačka kuća Croatia Records, koja je pod imenom Jugoton objavila najviše novovalnih izdanja, s ponosom najavljuje objavljivanje četiri luksuzna reizdanja i to isključivo na vinilu. U pitanju su izdanja: pionir novog vala “Paket aranžman”biser dubbinga “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” grupe Šarlo akrobataeuropski rock dragulj “Električni orgazam” grupe Električni orgazam i genijalni alt rock album “Haustor” grupe Haustor. Vinilna reizdanja sadržavat će rijetke fotografije, tekstove izravnih aktera novog vala, arhivsku dokumentaciju Jugotona, odnosno Croatia Recordsa te u konačnici remasterirane snimke s originalnih magnetofonskih vrpci koje je radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju. Izdanja će se nalaziti u bogato opremljenom gatefoldu s knjižicom i kodovima za preuzimanje mp3 verzija pjesama, dok će omoti u cijelosti biti restaurirani u suradnji s grafičkim dizajnerom Darkom Kujundžićem.

Albumi će biti objavljeni na 180-gramskim vinilima u različitim bojama, Paket aranžman na crvenom, Šarlo akrobata na bijelom. Električni orgazam na žutom i Haustor na crnom vinilu. Izlazak izdanja planiran je za siječanj 2021. godine, a kasnije će proslava 4 desetljeća novog vala biti obilježena i suradnjom s kultnim dizajnerskim dvojcem Bachrach&Krištofić koji priprema posebnu CD kompilaciju posvećenu ženama novog vala.

Već početkom 1981. godine kada je objavljen “Paket aranžman” bilo je jasno da će ta godina biti nešto posebno po pitanju glazbe. Sve se više počelo pričati o nekim novim klincima koji stvaraju sirovi zvuk kakav se još nigdje nije čuo. Od onih tada već popularnih i komercijalnijih bendova albume su objavili zagrebački sastavi Azra (“Sunčana strana ulice”), Film (“Film u Kulušiću – Live”) i Prljavo kazalište (“Heroj ulice”), splitski Metak (“Ratatatija”), sarajevski bendovi Bijelo dugme (“5. april ’81”) i Divlje jagode (“Stakleni hotel”), te beogradska Riblja čorba (“Mrtva priroda”). Ali čulo se i za nova imena za koja će se ispostaviti da će biti temelj za nešto što će se nazvati najvažnijim rock pokretom u povijesti bivše Jugoslavije, odnosno novim talasom ili novim valom. Stigao je “Paket aranžman”Električni orgazam i Haustor objavili su svoje prve albume, a Šarlo akrobata svoj prvi i jedini. Dokazali su da biti drugačiji znači i biti boljibiti posebanbiti slobodan biti samo svoj, da parafraziramo veliki hit Partibrejkersa.

Uskoro će biti moguće prednarudžbe vinilnih reizdanja putem webshopa Croatia Recordsa, a cijena svakog vinila bit će 149 kuna.