100 najvećih novovalnih pjesama od sada na velikoj šesterostrukoj kompilaciji
10. siječnja 2021.
Music Box (11070 Članci)
Podijeli

100 najvećih novovalnih pjesama od sada na velikoj šesterostrukoj kompilaciji

U iščekivanju bogatih reizdanja povodom proslave 40 godina novog vala, Croatia Records predstavlja novu kompilaciju s pjesmama jednog od najznačajnijih glazbenih i kulturnih pokreta na našim prostorima – Novi talas/val.  

100 pjesama po izboru novinarke i urednice Olge Kepčije obuhvaća hitove iz vremena novog vala, ali i onih koji su neposredno prethodili, ili su objavljeni u drugoj polovici 80-ih godina, po završetku kultnog pokreta. Šesterostruko CD izdanju donosi i knjižicu s izjavama aktera novog vala, među kojima su Jurica Pađen, Dejan Cukić, Srđan Gojković Gile, Darko Rundek i drugi.

Haustor, VIS Idoli, Azra, Film, Aerodrom, Električni orgazam, Šarlo akrobata, Prljavo kazalište, Bijelo dugme, Dorian Gray, The Animatori, Bulevar, Kontraritam i drugi bendovi zastupljeni na ovom kompilacijskom izdanju jamče sate dobre glazbe, a pjesme Moja prva ljubav, Retko te viđam sa devojkama, Lijepe žene prolaze kroz grad, Ona se budi, Doživjeti stotu, Krokodili dolaze, Kad si mlad, Anđeli nas zovu da im skinemo krila, Sad se jasno vidi, Nestašni dečaci i brojne druge vratit će vas u zlatno doba rock glazbe.
Sve je počelo u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka, kada je na ove prostore stigao pank – muzika koja je uveliko osvojila Veliku Britaniju i Ameriku, kasnije i svet. A onda su pod uticajem panka osamdesete donele NOVI TALAS – muzički pokret na relaciji Ljubljana-Zagreb-Beograd koji je promenio kulturu jugoslovenskog prostora (bivše nam države). Verujemo da ćete slušajući ovu kompilaciju steći pravu „zvučnu sliku“ vremena od pre četrdeset godina, vremena koje je donelo nove umetničke slobode, ideje, novu kreativnost i čiji se uticaj proteže do današnjih dana.“, poručuje urednica izdanja Olga Kepčija.

Rijetko kad se u jednoj zemlji socijalizma poklopi da potreba političkog trenutka i obrazovani i talentirani mladi ljud željni akcije kreću u istom smjeru. Tik nakon Titove smrti, umjesto da potone u podjele i nacionalizme, Jugoslaviju je povezala žeđ za kreativnošću, životom i slobodom. Drago mi je da sam u tome, koliko sam znao i umio, mogao sudjelovati. Bilo je uzbudljivo!” – piše u knjižici izdanja Darko Rundek.

CD 100 originalih pjesama Novi talas/val možete kupiti po cijeni od 99 kuna.