Dokumentarni film o novom valu spaja cijelu regiju
14. srpnja 2021.
Music Box (11101 Članci)
Podijeli

Dokumentarni film o novom valu spaja cijelu regiju

“Novi val – 40 godina nakon”, naziv je dokumentarnog filma u produkciji CMC televizije i koprodukciji Croatia Recordsa, a koji je u siječnju ove godine najavio veliku godinu – proslavu 40 godina novog vala.

Dokumentarni film premijerno je prikazan u 2 dijela na CMC televiziji i potom je objavljen na YouTube kanalu CMC-ja, a svjetsku festivalsku premijeru imao je na Martovskom festivalu u Domu omladine u Beogradu, mjestu iz kojeg je, među ostalima, započeo novi val. Film je potom prikazan i na Arsenal festu u Kragujevcu, zatim i na beogradskom Dok’n’Ritam festivalu, a najavljene su i projekcije u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji.

U sklopu cijenjenog slovenskog Grossmann festivala film će doživjeti i slovensku festivalsku premijeru i to 18. srpnja u 17 sati u gradskom kinu Ormož u Ormožu. Slijedi glavni grad Sjeverne Makedonije, Skoplje, gdje će film premijeru imati 17. kolovoza u Kinoteci. Nakon filma održat će se i tribina o novom valu na kojoj će sudjelovati jedan od redatelja filma i urednik Croatia Recordsa, Nikola Knežević, a moderator je supervizor Croatia Recordsa za Makedoniju, Ivan Bećković. Dan kasnije Croatia Records će u Skoplju održati i veliku konferenciju za medije gdje će predstaviti luksuzna novovalna vinilna reizdanja, prve albume Električnog orgazma i Haustora, jedini album Šarla akrobate i kompilacijski album “Paket aranžman”, te druga aktualna vinilna i CD izdanja. Samo dan kasnije, 19. kolovoza počinje DORF film festival u Vinkovcima gdje će film konačno doživjeti i hrvatsku festivalsku premijeru. Točan termin će biti poznat uskoro.

Film “Novi val – 40 godina nakon”, baš kao što je to napravio i briljantni glazbeni, nadasve i umjetnički pokret osamdesetih, spojio je cijelu regiju, od Slovenije, preko Hrvatske i Srbije do Skoplja. Osim samog začetka novog vala, film govori o bendovima koji su dio proslave 40 godina novog vala, ali baca i širu sliku na glazbene osamdesete. Osim Šarla akrobate, Električnog orgazma, Haustora i Idola dotiče se i AzreFilma i drugih bendova, ali i pojedinaca, glazbenika, dizajnera, odnosno ljudi koji su izravno zaslužni za pokretanje novog vala i koji su živjeli novi val. Film traje 101 minutu, scenarij potpisuje Nikola Knežević, režiju Nikola Knežević i Olga Kepčija, a montažu Petra Srđenović.

Da novi val i dalje ima publiku koja s nostalgijom gleda na legendarne osamdesete govori podatak da su prve dvije naklade novovalnih vinila rasprodane, a treća je skoro pa rasprodana te se Croatia Records odlučila i za četvrtu nakladu koja će u prodavaonicama biti tijekom rujna. Izdanja možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa, a veći dio je dostupan i putem webshopa.