Zaboravite na strah i tjeskobu u novoj pjesmi “Neću reći ni riječ” U pol’ 9 kod Sabe
2. studenoga 2021.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Zaboravite na strah i tjeskobu u novoj pjesmi “Neću reći ni riječ” U pol’ 9 kod Sabe

“Neću reći ni riječ”, novi je singl zagrebačke queer pop grupe U pol’ 9 kod Sabe. I ne, naslov pjesme ne sugerira nam kako je u pitanju instrumentalna skladba.

U njoj članice benda Martina i Ana pjevaju o odlascima i povratcima koji nas mijenjaju na bolje. Na tragu zvuka ranih radova britanske grupe Morcheeba i nekadašnjeg Yammata, lirički i emocionalno evociraju otpuštanje od straha i tjeskobe, kroz prihvaćanje u partnerskom odnosu. U pitanju je zrela pomirenost s procesima koji su nužni da bismo ponovno voljeli i prihvatili jedni druge. Novi singl Sabi slijedi akustično-elektroničku estetiku koju su najavili ranijim singlovima “Svemirska silo” i “Ako ne sanjaš”. Zagrebački queer pop bend za vrijeme pandemije koncertno se primirio, no studijski i kreativno još uvijek su aktivni. U pol’ 9 kod Sabe u posljednje vrijeme djeluju u izmijenjenoj postavi koju sada čine autorica pjesama Ana Opalić, pjevačica Martina Zvonić, te producent i multiinstrumentalist Konrad Mulvaj.

Na pjesmi “Svemirska silo” gostuju Marko Lucijan Hraščanec na gitari, Berko Muratović na bubnjevima te Nikola Jerković na basu. Na pjesmi “Ako ne sanjaš” na gitari gostuje Sandra Sobočanec.

Taj princip sa “gostovanjem” je najbliže nekoj bendovskoj priči što želimo u ovom trenutku. Bez obaveza, bez beskonačnih probi, koncentriramo se na pjesme i kreativan rad. Razlog tome nije samo pandemija. Još kada smo se spremale za proslavu jubileja deset godina postojanja benda u klubu Tvornica 2019. znala sam da nakon toga moramo usporiti i raditi laganije ali preciznije.”

Proteklih godinu i pol pandemijskih dana i za U pol’ 9 kod Sabe predstavljalo je preslagivanje i preispitivanje.

Život benda u doba pandemije nije jednostavan. Nema probi. A ako ih ima, nema svirki pa vibra na probama nije baš naj. Kanali se snimaju po doma i šalju mailom. Svira se navečer „akustik“ kad dijete zaspi. Rade se nove pjesme uz klavir a ne na probama kao prije. A za nas to zapravo i nije bilo tako loše.”

Spot za pjesmu “Neću reći ni riječ” Opalić i Zvonić su snimale na različitim lokacijama u Dubrovniku i Zagrebu.

Pjesma govori o rastanku, gubitku, tekst se ponavljanjem lagano reducira da bi na refrenima skroz nestao, vokal preuzima funkciju solo instrumenta koji nam pjeva melankoličnu melodiju. Spot je napravljen animiranjem fotografija da bi se pojačao dojam gap-a ili procjepa u gledanju. Sva mjesta koja smo snimale, mjesta su nekog događaja i podsjetnik na priču kojoj je došao kraj.

Četvrti album grupe trebao bi se pojaviti na proljeće 2022.

Ne znam hoćemo li do tada biti gotovi/e sa svim pjesmama. Važno nam je sada da iz svake pjesme izvučemo maksimum, iako to ponekad značilo ponovno snimanje, mijenjanje tonaliteta, tempa ili aranžmana. Odlučili/e smo raditi temeljito, po cijenu roka”, kaže leaderica benda Ana Opalić.