U prodaji luksuzno vinilno reizdanje najboljeg ex-Yu rock albuma “Idoli – Odbrana i poslednji dani”
17. lipnja 2022.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

U prodaji luksuzno vinilno reizdanje najboljeg ex-Yu rock albuma “Idoli – Odbrana i poslednji dani”

Nakon 40 godina ponovno imamo u rukama vinil “Odbrana i poslednji dani” legendarnih Idola, ovoga puta u luksuznom pakiranju i s velikim brojem dodatnih sadržaja (tekstovi, fotografije, memorabilije).

Dio je to kampanje Croatia Recordsa povodom obilježavanja četiri desetljeća novog vala. Sve je započelo reizdanjima prvih albuma Šarla akrobate, Haustora i Električnog orgazma te kompilacije Paket aranžman, također u luksuznom pakiranju, a sada je na red došla i “Odbrana” koja ove godine slavi četiri desetljeća. Više puta proglavašan najboljim albumom ex-Yu rock glazbe“Odbrana” je obilježila ne samo osamdesete godine i novovalno vrijeme, nego i do te mjere utjecala na buduće generacije glazbenika i bendova da je sveprisutna i četiri desetljeća kasnije. Riječ je o izvanrednom materijalu koji ima iznimno važne poruke. Te poruke su aktualne i danas, što dovoljno govori o značaju albuma, ali i razdoblju tijekom kojeg je djelovao novi val na našem području. Ili kako je napisao urednik reizdanja Nikola Knežević u knjižici – “nisu možda bili pravi primjer buntovništva, ali su stvarali buku, nisu bili vođe određenog antipolitičkog pokreta, ali je njihova glazba govorila više od nekog takvog pokreta, nisu mogli dugo funkcionirati, ali su bili prototip zajedništva – bili su i ozbiljni i zabavni, bili su i spretni i smotani, bili su i frajeri i štreberi, bili su i dječaci i odrasli ljudi – bili su Idoli.”

Foto: Goranka Matić

Uz 180-gramski vinil s pjesmama remasteriranim s originalnih magnetofonskih vrpci za koje je zaslužan Mauro Širol iz Croatia Records Studija, luksuzno pakiranje sadrži i bogatu knjižicu na 24 stranice koja donosi intervjue s članovima Idola – Srđanom Šaperom, Zdenkom Kolarom i Nebojšom Krstićem, kao i zadnji intervju s Vladom Divljanom koji je objavljen za Rolling Stone Hrvatska, a koji je ustupio novinar i glazbeni kritičar Zoran Stajčić. Tu su i tekstovi glazbenih kritičara Dragana Ambrozića, Petra Janjatovića i Aleksandra Žikića, kao i po prvi put na jednom mjestu tekstovi svih pjesama te memorabilije iz bogate arhive Jugotona, odnosno Croatia Recordsa, i privatne arhive Srđana Šapera. Među njima su i originalni rukopisi određenih pjesama, a sve prate i sjajne fotografije Goranke Matić i Gorana Vejvode, kako iz studija tijekom snimanja “Odbrane”, tako i s raznih photo sessiona. Likovno oblikovanje reizdanja potpisuje Darko Kujundžić.

“Odbrana i poslednji dani” polako je nagovještavao kraj novog vala, rađanje nekih novih glazbenih smjerova, rađanje nekog novog svijeta, ali nažalost i početak kraja Idola koji su objavili još samo pop album “Čokolada” godinu dana kasnije. Mnogi će se složiti da je bio suđen kraj Idola, jer kao i u određenoj supergrupi ili u današnje vrijeme sve učestalijim supertimovima u sportu, više genijalnih umova ne može dugo biti na jednome mjestu. Opet, na sudbinu se može i utjecati, ali se rijetko dogode neke velike promjene. Ako ikada u nekom drugom svijetu čujemo neku novu pjesmu Idola, bit će to u vremenima kada će nebesa pjevati o slavi. Jedinstveni Idoli će biti ta nebesa, a slava ta nesavladiva i nesalomljiva ploča – “Odbrana i poslednji dani”.

Luksuzno vinilno reizdanje albuma “Odbrana i poslednji dani” Idola možete kupiti po cijeni od 169 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na webshopu. Na streaming servisima dostupna je po prvi put i Hi-res, odnosno Hi-fi verzija albumaCroRec Video produkcija je napravila i lyric video uratke za sve pjesme s albuma koje možete pogledati OVDJE.

“Idoli su napisali poemu o nepovratnom gubitku identiteta savremenog čoveka.” – Dragan Ambrozić

“Idoli su odoleli i tako zauvek ostali generacijska uspomena najvišeg ranga, vremenom samo dobijajući na vrednosti i privlačnosti.” – Aleksandar Žikić

“Ploča nas je tada delila. Više ne. Odbrana i dobri dani!” – Petar Janjatović