Sjajna world music suradnja Singrlica i Sudar Percussiona okrunjena albumom “Folk & Roll”
3. siječnja 2023.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

Sjajna world music suradnja Singrlica i Sudar Percussiona okrunjena albumom “Folk & Roll”

“Folk & Roll” naziv je novog studijskog albuma etno i world music projekta Singrlice na kojem je ostvarena suradnja s još jednim sjajnim world music projektom, Sudar Percussion ansamblom.

Njihova prva suradnja osigurala je tradicionalnim folk standardima svježinu i razigranost koja savršeno pristaje vedrim mitološkim temama buđenja prirode i dolaska proljeća (“Bog daj dobar dan”, “Grličica”, “Protuletje”), istodobno naglašavajući slojevitost i dubinu naoko jednostavnih životnih pitanja na koje tradicija daje svoj prepoznatljiv odgovor (“Čula jesam da se dragi ženi”, “Deca moja deca”). Uz zvonku i energičnu podršku Sudar Percussion ansambla, Singrlice su napravile značajni iskorak prema ovladavanju zahtjevnijim, nerijetko disonantnim zvukom (“Ja posijah lane”), a taj je nov i dinamičan pristup kulminirao gotovo eksperimentalnim aranžmanom u kojem su klasične udaraljke ustupile mjesto zvucima pijeska i ratarskih alata (“Idejo težaki”).

“Folk & Roll” je album kojim se tradicionalna glazba ovog područja još jednom predstavlja u sasvim novom i neočekivanom izdanju, što je svojstveno Singrlicama, a sve to zahvaljujući inspirativnom, duhovitom i hrabrom zvuku udaraljki kakav je svojstven samo Sudar Prercussion ansamblu. Prema riječima Irene Paulus, Sudar Percussion je “najotkačenija grupa muzičara na ovim prostorima”, od 2010. ostvario je vrlo velik broj nastupa, turneja i projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihova prepoznatljiva karakteristika su različiti pogledi na poznata djela klasične i popularne glazbe, ali i inovativni i duhoviti članovi ansambla s nevjerojatnom muzikalnošću i tehničkim vještinama. Nije, stoga, ni čudo da su prije nekoliko godina bili u kontaktu s Jean-Michelom Jarreom, pionirom elektroničke glazbe, kojemu posvećuju dobar dio svojeg repertoara, a za 40 godina albuma “Oxygene” snimili su i obradu 4. dijela ovog konceptualnog djela, naravno, uz odobrenje autora koji je upoznat i podržava rad Sudar Percussiona.

Hrvatska world music glazba odavno je prešla sve nacionalne okvire, stoga se nadamo kako će Singrlice i Sudar Percussion s ovim projektom “Folk & Rock” biti prepoznati i izvan naših granica.

Album “Folk & Roll” objavljen je digitalno krajem 2022. godine, a početkom ove godine bit će objavljen i na CD-u. Ranije prošle godine objavili su i videospot za pjesmu “Idejo težaki” koja je najavila izlazak albuma. Spot potpisuje Dinko Čvorić Doringo.