Drago Diklić dobitnik priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu
10. ožujka 2023.
Music Box (10094 Članci)
Podijeli

Drago Diklić dobitnik priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu

Drago Diklić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu.

Nagrada će mu biti uručena u srijedu, 15. ožujka, a samo tri dana kasnije, u subotu, 18. ožujka 2023. godine, održat će veliki koncert u Tvornici kulture pod nazivom „Moj prijatelj Ivo Robić“.

Osim što se u glazbenoj industriji ostvario u ulogama skladatelja, pjevača i saksofonista, Drago Diklić čak je sedamnaest puta bio umjetničkim direktorom najdugovječnijeg hrvatskog festivala i tako zauvijek ostavio neizbrisiv trag svoga djelovanja. Nakon što su nagradu zaslužili Alfi Kabiljo i Ivica Krajač, na jubilarnom je sedamdesetom izdanju festivala nagrada pripala jednom od najupečatljivijih glazbenika. Drago je festival obilježio ne samo u ulozi direktora, već i svojim pjesmama koje su dobile status evergreena i obilježile cjelokupnu povijest hrvatske glazbe. Na festivalu su nagrađene Dragine pjesme ”Još samo večeras” 1963. godine te ”Igra života” koju je 1969. godine izveo Vice Vukov, a čiji je autor i izdavač Drago Diklić.

Drago Diklić u zagrebačkoj će Tvornici kulture u sklopu ciklusa RANDEVU U OSAM održati koncert u čast svom dragom prijatelju. Jedan od najvažnijih predstavnika zagrebačke škole šansone svoju ljubav prema glazbi još uvijek dijeli s publikom koja rado sluša njegov moćan glas. Pjesme poput ”Zagreb je najlepši grad”, ”Vse Bum Zapil”, ”Opet si plakala”, ”Ja ljubim”, ”Domovino moja lijepa” ili ”Moja draga” pravi su evergreeni. S jedne strane romantik, a s druge strane pravi zagrebački fakin, Drago će pokazati kako zvuči kada iskusni glazbenik izvodi neke od najljepših i najznačajnijih numera hrvatske glazbe.

Osim vlastitih pjesama, Drago Diklić izvodit će i pjesme Ive Robića kao hommage velikom i dragom prijatelju te glazbeniku koji je zaslužan za postojanje popularne i autorske glazbe uopće na našim prostorima. 28. siječnja ove godine obilježavala se stota godišnjica od rođenja ovog svestranog i profesionalnog glazbenika, jednog od najpoznatijih i najznačajnijih vokala, koji je svirao klavir, klarinet, saksofon, flautu i kontrabas, bio prvim pobjednikom Opatijskog i Zagrebačkog festivala te prvim vokalom solističke gramofonske ploče, ”Pjeva Vam Ivo Robić”, koju je objavio Jugoton 1956. godine. Svojim međunarodnim uspjehom i pionirskim pothvatima ostavio je trag u povijesti glazbe uopće, a njegove besmrtne pjesme odzvanjaju i danas. Iako je Ivo Robić vjerojatno najpoznatiji kao autor pjesme koju izvodi Frank Sinatra ”Strangers In The Night”, odnosno skladbe ”Stranci u noći”, čitav je njegov opus smatran jednim od najcjenjenijih.

”Samo jednom se ljubi”, ”Mala djevojčica (Tata kupi mi auto)”, ”Morgen”, ”U tihoj noći”, ”Ta tvoja ruka mala”, ”Jabuke i trešnje”, ”Zbog čega te volim” hitovi su koje se još uvijek iznova izvode i interpretiraju, a Drago Diklić izvest će ih za zagrebačku publiku 18. ožujka.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 12 eura pronađite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 15 eura.

Foto: Samir Cerić Kovačević