Prvi i najbolji album neponovljivog Dine Dvornika u luksuznom vinilnom reizdanju
29. travnja 2023.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Prvi i najbolji album neponovljivog Dine Dvornika u luksuznom vinilnom reizdanju

Hrvatski kralj funka, kako su ga mnogi prozvali tijekom njegove karijere, Dino Dvornik, 1989. godine zabljesnuo je glazbenom scenom albumom prvijencem “Dino Dvornik”.

Pjesme s tog albuma postale su veliki hitovi (“Zašto praviš slona od mene”, “Ti si mi u mislima”, “Tebi pripadam”, “Lady”, “Ljubav se zove imenom tvojim”), a do danas su stekle i status evergreena svojom briljantnošću, unikatnim ritmom, neponovljivom izvedbom i glazbenom svježinom.

“Dino će uvijek biti prisutan kroz svoju glazbu i mislim da je to bila njegova životna misija, ‘ostaviti trag i biti drugačiji od drugih’ i o kojem će se pričati i slušati. Dino je jednostavno bio posebna pojava, kako glazbeno, tako i privatno. Veselimo se ponovnoj objavi njegovog prvog albuma na vinilu. Da je bilo po Dinu, to bi se desilo znatno prije”napisala je Danijela Dvornik u knjižici uz izdanje. Osim nje o Dini su pisali njegovi najbliži prijatelji i kolege glazbenici, Alka Vuica, Gibonni, Josipa Lisac i Neno Belan.

“Dino je imao apsolutni sluh i bio je nevjerojatno talentiran. Svi smo od njega učili i možemo i dandanas. Pjesme su mu bezvremenske i nikada neće izaći iz mode. Kao osoba je bio brutalno iskren i nije ga uopće zanimalo da bude lažno uljudan. Bio je on u svakom trenu. Nikada u životu nisam upoznala slobodniju osobu od njega”, napisala je Alka Vuica, a Josipa Lisac je dodala da i danas kroz ono što stvaraju mlađi glazbenici možemo čuti Dinu jer je on, “kroz svoje stvaralaštvo i osobnost, postao hrana mnogima”. “Autentičnost, posebnost i originalnost opstaju. Žive zauvijek. Uz divne pjesme, osobno, mislim da je to njegova najveća vrijednost. Većina njih bi željela biti Dino Dvornik”, istaknula je. Neno Belan se sjetio anegdota iz vremena Kineskog zida, Hidranta i Narodnog blaga te zaključio: “Dino je bio odličan prijatelj, nije zeznuo nikada, meni je bio sto puta gost, a i ja njemu. Uvijek se pojavio bez obzira na sve probleme koji su ga pratili u životu. Bio je vrlo inteligentan, duhovit, šarmantan. Bio je pravi užitak zajedno s njim biti u društvu i uvijek je bilo smijeha i veselja.”

“Pokrenuo je glazbenu revoluciju i kao producent, i kao autor, i kao pjevač, i kao frontmen. Dino je jedan od onih rijetkih koji čim uđe u prostoriju jasno je tko je vođa momčadi i energetska trafostanica na koju su svi spojeni. Bio je u stanju iz suradnika izvući najbolje, često i ono što nismo ni znali da imamo u sebi. Dino Dvornik, jedan i jedini!”rekao je Gibonni

Ako je Dino bio alfa ovog albuma, onda je Luky bio omega, tonski snimatelj i još svašta, a ponajprije njegov veliki prijatelj i čovjek koji je producirao neke od najvažnijih albuma hrvatske glazbene scene s kraja osamdesetih i u devedesetima. Luky je ispričao priču kako je nastala pjesma “Ti si mi u mislima”, dok je glazbeni kritičar Zlatko Gall proglasio ovaj album pismom namjere u ono što je uslijedilo, a to je ulazak u svijet kralja funka. Album je sniman i miksan u tonskom studiju Nenada Vilovića koji je za ovu prigodu prozvao Dinu zarobljenikom funka.
“Često sam ga znao kritizirati s obzirom na stil glazbe koji je već dugo vremena upotrebljavao u svojim pjesmama. Rekao bih mu: ‘Vidiš li ti šta se oko tebe događa, dolaze novi stilovi glazbe, techno, rap, house, a ti stalno guraš funk?’. Kritike bi upalile jer bi on sljedeći put u studiju pobjedonosno krenuo programirati bubanj oslanjajući se na nove glazbene trendove. To je sve bilo dobro dok je radio na bubnju, ali već kad bi došao na red bas, počele bi se pojavljivati stilske figure karakteristične za funk. Kad bi krenuo s gitarama to bi već bilo jako blizu funka. Klavijature bi ga ponovno vratile potpuno na funky stil. On se jednostavno nije mogao oduprijeti svom funky nagonu. Zbog toga kažem da Dino nije bio zaljubljenik u funk, on je bio zarobljenik funka”rekao je Vilović.

Album “Dino Dvornik” remasteriran je s originalnih magnetofonskih vrpci samo za ovu prigodu, a objavljen je u visokoj rezoluciji ekskluzivno na streaming servisu Apple Music. Iza svega stoji Goran Martinac iz Croatia Records Studija. Likovno oblikovanje reizdanja radio je Darko Kujundžić, dok se u knjižici nalazi i fotografija Dine Dvornika, splitskog fotografa Matka BiljkaReizdanje možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i u webshopu po cijeni od 24 Eura.