IZVJEŠĆE/FOTO: Pavle Miljenović Quintet miljenici publike drugog dana JazzHR festivala (Spring edition)
20. svibnja 2023.
Music Box (11070 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Pavle Miljenović Quintet miljenici publike drugog dana JazzHR festivala (Spring edition)

JazzHR festival svojim programom i načinom realizacije festivala spada u jedne od najboljih jazz festivala u Hrvatskoj.

Tvornica kulture, osim popularne glazbe, postala je i središte jazz glazbe. Ni proljetno izdanje JazzHR festivala nije falilo s programom pa je već na otvorenju nastupio cijenjeni RTS Big Band sa solistima, dok je drugi dan donio nešto gušći raspored. Očito smo i mi kao i publika bili fokusirani na nastup Pavle Miljenović Quinteta koji je premijerno izveo skladbe s aktualnog studijskog albuma “Arrival”. Njemu je prethodio program “Nove nade jazza Marjan Marjanović”, a u sklopu kojeg se predstavio klavirist i kompozitor Borna Pehar u pratnji Hrvoja Kralja na kontrabasu i Borna Rupene na bubnjevima. Kako sam došao na sam kraj nastupa nemoguće mi je bilo ocijeniti nastup, iako po onome što sam čuo riječ je o itekako talentiranom glazbeniku.

Borna Pehar (Foto: Nikola Knežević)

Pavle Miljenović Quintet, osim frontmena, gitarista i kompozitora, čine i legenda hrvatske jazz glazbe Saša Nestorović, klavirist Hrvoje Galler, zatim jedan od ljudi bez kojeg ovaj festival ne može proći, kontrabasist Zvonimir Šestak i ponovno vrsni bubnjar Borko Rupena. Njihova uigranost, lakoća izvedbi programa, uključujući i ovaj novi, zaigranost na pozornici, kao i improvizacije doista su impresivni. Bilo da je riječ o skladbama iznimno sporog ili nešto bržeg tempa, publika je zajedno s glazbenicima disala kao jedno, a znala je točno i kada će nagraditi pljeskom viruoznosti pojedinih glazbenika. Koncert je otvoren naslovnom skladbom albuma “Arrival” kojim se Miljenović svrstao još jednom među najznačajnije hrvatske jazz glazbenike novije generacije. Čuli smo i “Carousel”, “Split Decision”, “Inside the Circle” i druge, a za kraj su ostavili najritmičniju i skoro pa plesnu “Over the Hills” na kojoj su svi glazbenici “eksplodirali” i stvorili energičan ugođaj koji više priliči nekim koncertima iz pop kulture.

Pavle Miljenović (Foto: Nikola Knežević)

Nakon Pavla Miljenovića veći dio publike je napustio Tvornicu kulture, iako je nastupio još jedan maestralan kvintet i to kultnog glazbenika i skladatelja Mire Kadoića koji je promovirao novi album, ali ga je spojio i sa skladbama svojeg prvog albuma koji je nedavno reizdao Aquarius Records. Miro je bio na saksofonu i flauti, na trubi i krilnici bio je Boris Majecn, na klaviru Petar Ćulibrk, na kontrabasu Nikola Matošić i na bubnjevima Gašper Bertoncelj. Kako nisam mogao ostati na ovom nastupu dulje od nekoliko pjesama, također nije na meni da ih previše ocjenjujem, iako sam u prvih par pjesama definitivno kod Mire osjetio iskustvo i staž na jazz sceni.

Miro Kadoić (Foto: Nikola Knežević)

JazzHR se nastavlja i u subotu, 20. svibnja. Od 19 sati i 30 inuta koncertnu promociju albuma “The Keyboard Extravaganza” upriličit će Joe Kaplowitz. Osim njega na klaviru, na bubnjevima će biti Janko Novoselić, a gosti su Matija Dedić, Hrvoje Galler, Viktor Lipić, Zvjezdan Ružić i Leo Beslać. Nakon njih u 20 sati i 30 minuta nastupa Jure Pukl s projektom ANoRoK, a uz njega na tenor saksofonu i elektronici na pozornicu će izaći i trubač Ralph Alessi, kontrabasist Joe Sanders i bubnjar Ferenc Nemeth.

Foto: Nikola Knežević