RECENZIJA: Hannes De Maeyer: “Professor T (Original Television Soundtrack)”
20. lipnja 2023.
Zvonko Slišurić (86 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Hannes De Maeyer: “Professor T (Original Television Soundtrack)”

Izvorni soundtrack za belgijski dramsku seriju u produkciji Britbox/ITV, “Professor T”, skladao je nagrađivani belgijski skladatelj Hannes De Maeyer.

Serija za sada ima 3 sezone, a možete ju pratiti na HRT-u poslije dnevnika u večernjem terminu u tematskom sklopu “Krimi petak”. Serija koju je The Guardian opisao kao skup “obilja mašte i karakterizacije”, prati profesora Jaspera Tempesta, genijalnog kriminologa sa Sveučilišta Cambridge s OKP-om i prepotentnu majku, dok savjetuje policiju. U seriji glume Ben Miller iz “Smrt u raju”, Frances de la Tour i Juliet Aubrey.

Hannes De Maeyer (Gangsta, The Racer, Torpedo, Rafaël, Black) jedan je od najsvestranijih belgijskih skladatelja, najpoznatiji po svojoj suradnji s redateljskim dvojcem Adil El Arbi i Bilall Fallah na “Gangsta” i “Black”. Njegovi rezultati sežu od čiste elektroničke glazbe do impresivne simfonijske instrumentacije. The Cine Journal komentira De Maeyerov rad: “Ne treba tražiti dalje od njegove prekrasne glazbene podloge za belgijsku ratnu dramu ‘Torpedo’, koja priziva štih stare holivudske ratne glazbe; ili ‘Gangsta’, triler prožet nostalgijom 80-ih sa svojim old-school elektroničkim zvučnim svijetom; ili napetu zvučnu kulisu koju je izradio za kriminalističku seriju ‘Women of the Night’ smještenu u Amsterdamu.” Recenzija Graveyarda daje ocjenu za Torpedo 10/10 – “De Maeyer donosi epsku glazbu prepunu originalnih tema od koje će vas naježiti.”

U “Profesoru T”, De Maeyer uvodi prekrasnu glavnu temu s pulsom i svrhom, a njezine se varijacije mogu čuti kroz partituru, podržavajući likove i dajući scenama veću slojevitost i dubinu. Iako svestran, De Maeyer je prvenstveno tematski skladatelj s talentom za melodiju, karakter i orkestraciju.

Sam glavni lik, Professor T, pedantni genijalni um, svoje najsmirenije trenutke uživa u scenama kada sluša svoju omiljenu glazbu koju je skladao spomenuti belgijski kompozitor, no ima i podosta talijanske kancone iz različitih razdoblja koje smireno plutaju po priči ove opuštajuće kriminalističke serije.

De Maeyer, nakon što je magistrirao glazbenu produkciju na Umjetničkoj školi Sveučilišta u Ghentu, počeo je raditi kao skladateljski asistent Steveu Willaertu, jednom od najplodnijih belgijskih filmskih skladatelja, te je skladao za nekoliko projekata u produkciji A Team Productionsa kao što su “Land of the Heroes” i “Baghdad Messi” univerzalno hvaljenog redatelja Sahima Omara Kalife.

Više nego odlična preporuka za slušanje i uživanje nešto drugačijeg pogleda na hollywoodsku razvodnjenu glazbenu produkciju. Europski kompozitori se ponovno bude i nadam se da ulaze u novo doba, nastavljajući oduševljavati neke nove, a ljubitelje klasične slike iz zlatnog doba filmske glazbe kada su nas zadužili Dino Rotta, Michael Giacchino, Ennio Morriconne, John Barry, Henry Mancini, John Williams i mnogi drugi.

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5