Legendarna tradicionalna pjesma “Još ne sviće rujna zora” objavljena u balkan soul verziji
13. srpnja 2023.
Music Box (10738 Članci)
Podijeli

Legendarna tradicionalna pjesma “Još ne sviće rujna zora” objavljena u balkan soul verziji

Najnovija verzija legendarne tradicionalne pjesme “Još ne sviće rujna zora” je upravo objavljena od strane Beats per Montenegro etikete.

U pitanju je rezultat radionice “Tradition reimagined”, koja je okupila domaće glazbenike s ciljem da istraže ovu tradicionalnu pjesmu i reinterpretiraju je u suvremenom kontekstu. Kao rezultat imamo synth-pop-soul pjesmu, koja terminu “balkan soul” daje posebnu dimenziju.

SOULx3000 je grupa glazbenika i producenata nastala na inicijativu podgoričkog producenta i DJ-a Nikole Rajovića, pionira hip-hopa u Crnoj Gori i dugogodišnjeg stvaratelja i menadžera u pop kulturi. Glazbu i aranžnam pored Nikole potpisuju i Todor Tadić i Marko Ćaćić, tim koji stoji iza podgoričkog “Knowhere2Run” studija u kome je sama pjesma kreirana i producirana. Za vokalne dionice bila je zadužena Tina Džankić, jedna od najboljih crnogorskih vokalnih interpretatorica, koja je ovoj verziji doprinijela toplom i jedinstvenom bojom glasa. Raznolikost sudionika projekta i njihova različita glazbena iskustva su eksperimentiranjem s raznim instrumentima i stilovima, kroz kreativnu atmosferu u studiju razvila unikatni spoj tradicionalne i suvremene glazbe. Za video ovog songa bila je zadužena ekipa MediaTag studija na čelu s Ivanom Mandićem, koji su kadrovima nekih od najljepših lokacija Crne Gore iz zraka, zaokružili ovo audio-vizualno izdanje.

Projekt “SOULx3000 – Tradition reimagined workshop” je podržan od strane MOST Musica, europske strategije za balkansku glazbu koju podržava Kreativna Europa, program Europske komisije za podršku sektoru kulture.

Foto: Nebojša Medo Perković