“Happy Machine” i “Pjesmice za djecu i odrasle” Dubioze kolektiv stigli na vinil!
19. prosinca 2023.
Music Box (11078 Članci)
Podijeli

“Happy Machine” i “Pjesmice za djecu i odrasle” Dubioze kolektiv stigli na vinil!

Za sam kraj sjajne 2023. godine u kojoj su obilježili 20 godina rada, Dubioza Kolektiv donosi još jedan vinilni duo. Od danas se u prodaji nalaze „Happy Machine“ i „Pjesmice za djecu i odrasle“, obje u izdanju Menarta.

Album „Happy Machine“ imao je možda i najteži zadatak od svih Dubiozinih albuma, a to je uslijediti nakon „Apsurdistana“. Izdanje na engleskom stoga je već u prva dva koraka udarilo iz sve snage i pogodilo. „But when I taste rakija / In my head anarhia / Back to original shape / I just cannot escape from Balkans“ zagrmjeli su u nastupnom singlu, i dan danas velikom koncertnom favoritu „No Escape (from Balkan)“.

Uslijedio je njihov, do tada, najduže pripremani videospot i to onaj za globalnu podršku piratima – „Free.mp3 (The Pirate Bay Song)“. „Sretna mašina“ donijela je i niz fantastičnih suradnji s velikim međunarodnim imenima kao što su Manu Chao („Red Carpet“), Benji Webbe („Riot Fire“), La Pegatina („Hay Libertad“) i sicilijanski trubački virtuoz Roy Paci (obrada klasika „24000 Baci“), a posebno se iskazao stari prijatelj benda, multitalentirani Dzambo Agusev u hitu „Boom“.

„Pjesmice za djecu i odrasle“ poslale su svoju prethodnicu u obliku singla „Himna generacije“, jednog od najvećih regionalnih hitova 2017. godine i njihovog drugog najpopularnijeg spota na YouTubeu s više od 23 milijuna pregleda.

Nakon Himne bend je još jednom iznenadio fanove duetom ni manje ni više, nego s legendarnim Dinom Dvornikom u pjesmi „Treba mi zraka“. Ideja o ovoj suradnji izniknula je kada se bend susreo sa svojim dugogodišnjim prijateljem Harisom Čustovićem.
Haris je započeo raditi na pjesmi s Dinom koju, nažalost, nisu uspjeli završiti, i predložio je Dubiozi da je dovrše. Zajedno su je producirali i, iako donosi drugačiji zvuk od njihovog uobičajenog, ipak je ostala stilu Dubioze Kolektiva.

Još jedan dupli pas odigran je, ovaj put s grupom Helem Nejse i to u hitu „Pionirska“, nakon kojeg je Dubioza napravila jednostavan priručnik o tome što je potrebno za uspjeh u pjesmi „Rijaliti“.

Nakon izuzetno uspješne prve turneje sa sedam nastupa po Meksiku, povratkom u Europu Dubioza je rasprodala koncert u švicarskom Zugu i na ljubljanskom FUKSI-ju. Veliku rođendansku godinu Dubioza će zatvoriti novogodišnjim nastupom u Rovinju.

I u 2024. najveći bend naše regije priprema izuzetne stvari, a prve od njih su velika turneja po Australiji i premijerno Novom Zelandu koja će trajati od 9. do 30. ožujka, a u sklopu koje će odsvirati jedanaest koncerata.