MENT Ljubljana (4. dan) – večer underground elektroničke glazbe i oproštaj od Ljubljane
25. veljače 2024.
Nikola Knežević (2794 Članci)
Podijeli

MENT Ljubljana (4. dan) – večer underground elektroničke glazbe i oproštaj od Ljubljane

Ljubljana nas je zaista lijepo ugostila zadnja četiri dana u sklopu MENT-a, najvećeg showcase festivala na Balkanu, a nakon gužvovita tri dana uslijedio je onaj posljednji koji se sastojao samo od večernjeg programa.

Bila je to večer posvećena slovenskoj elektroničkoj underground sceni, a u sklopu koje su nastupili i neki izvođači izvan Slovenije. Cijeli program odvijao se isključivo u Kinu Šiška na dvije pozornice. Under the Stairs je prva započela s nastupom DJ-a Schrauff & Lavka iz Slovenije koji su predstavljali vlastiti KRI Records. Dok je publika još polako dolazila njihov nastup krenuo je u nešto svjetlijem tonu, da bi prema kraju bila sve tamnija i plesnija situacija, odnosno na putu prema EBM-u po kojemu su primarno poznati, a kombiniraju još neke elektroničke smjerove poput wavea. Publiku su rasplesali i dovoljno ju zagrijali za prelazak na pozornicu koja se nalazila na prvom katu Šiške.

Tamo je situacija bila još crnja u smislu žanra. Program je otvorio slovensko-hrvatski duo Black Dot, koji primarno u svojem zvuku ima EBM glazbu, ali za razliku od spomenutih oni još kombiniraju i dark wave. Uvod je bio atmosferski ambijentalniji i melankoličniji, a potom su pokazali svu moć EBM-a i tvrdog, plesnog beata popraćenog sjajnim vizualima na ultra wide LED ekranu. Basevi su bili sve izraženiji, a publika sve više u njihovom zvuku, dok su pred kraj ubrzali za još stepenicu više i naglasili tu slojevitost koju posjeduju. Čak tu nije bio niti potreban vokal Jasmina Yasa koji je povremeno u pjesmama ulazio sa spoken word poezijom, da se tako izrazim. Zvučali su futuristički, uvijek konkretni i energični, a definitivno su zaintrigirali publiku, što se vidjelo po tome da im je jedan dio prišao nakon nastupa i čestitao na sjajnom showu.

Black Dot

Ako mislite da je ovo bilo dovoljno tamno, prevarili ste se, jer je za DJ pult stala odlična hrvatska DJ-ica i producentica Babilonska koja eksperimentira s više žanrova, prvenstveno s bass i breakbeat glazbom, ali u sve dodaje i psihodeličnu i dramatičnu notu. Basevi vam diraju organe, ne previše, ali dovoljno da se od svega naježite i želite još više. Babilonska je okupila još više publike, koja se polako počela okupljati vjerojatno i zbog techno DJ-a koji će uslijediti nakon Babilonske. Vizuali na LED ekranu bili su još psihodeličniji i luđi, što se vidjelo na pokretima VJ-a kraj miks pulta koji je jednako bio u moodu kao i Babilonska. Naravno, kako to biva, kako set odmiče tako je i njezin nastup bio sve tvrđi i luđi, do trenutka kada je zavrtjela “Blind” Korna u bass remiksu. E, tada se dogodila eksplozija energije kod publike koja je dugotrajnim pljeskom i zvižducima ispratila Babilonsku s pozornice. Nitko ponosniji od nas iz Hrvatske.

Black Dot

U tom trenutku frend i ja smo se pogledali i samo rekli da moramo ići leći jer je ovaj festival i ove godine imao toliko sjajan program da nas je maksimalno iscrpio. Četiri dana su ipak bila previše. Šteta što nisam bio na nastupima drugih DJ-a, pogotovo Blawana iz Velike Britanije koji je na ozbiljnom techno glasu. Bili su tu i slovenski DJ-i Shekuza i Douchean te Čehinja Marie Pravda. No, kako vidjeh prema storyjima kolega koji su bili na njihovim setovima, bio je to savršeni kraj 10. MENT festivala. Još vam donosimo nekoliko zasebnih tekstova iz Ljubljane koji će biti online tijekom ponedjeljka. Hvala MENT-u na gostoprimstvu i vidimo se svakako u budućnosti.