METNO 2017: Ljetni festival koji je od Makarske stvorio vodeću destinaciju ljubitelja etno glazbe
18. lipnja 2017.
Music Box (10956 Članci)
Podijeli

METNO 2017: Ljetni festival koji je od Makarske stvorio vodeću destinaciju ljubitelja etno glazbe

Gašenjem solinskog Ethnoambient festivala, makarski Metno jedino je glazbeno događanje u srednjoj Dalmaciji, pa i šire, gdje možete poslušati ono što zove se world music ili se veže uz taj glazbeni pravac.

Ovogodišnje 9. izdanje podnijelo je u dva dana, pa će tako u subotu 1. srpnja u sklopu festivala upriličiti glazbene radionice u galeriji Gojak s početkom u 17 sati, te u 21.30 sati u Art Caffeu koncerti travničkog Mustra Orchestra koji sviraju križanac etna s jazzom i rockom, kao i domaćina, vokalne skupine Tempet uz pratnju Điger Benda, poznatih po izvedbi narodnih napjeva u poprilično pomaknutim aranžmanima. U nedjelju, 2. srpnja, na platou ispred spomenika Glavica, nedaleko od makarske rive s početkom u 21.30 h u nastupaju Kopito, predani čuvari staroviškog dijalekta i jedni od perjanica tzv. “Otočkog vala” uz “Šo! Mazgoon“ i “Gega“, a u novije vrijeme i šoltanskog sastava “Mjesni odbor”.

Metno 2017 ugostit će iste večeri Kries, skupinu veterana etno glazbe Mojmira Novakovića, inače pokretača solinskog Ethnoambient festivala, te sastava Legen. Za video ugođaj obje večeri Metno festivalu pobrinut će se VJ Lina Rica ,
nagrađivana multimedijalna umjetnica iz Makarske.

KOPITO je osnovano 2003. godine, osim viškog dijalekta trude se svojim nastupima širiti dobro raspoloženje razigranim mediteranskim zvucima, a to su potvrdili još 2006. godine albumom prvijencem “Riba“ (Aquarius Records / Spona) koji im je otvorio vrata do šire publike i donio glazbenu nagradu „Zlatna Koogla“ za najboljeg novog izvođača. Njihovo glazbeno slikanje otočnih prizora kroz melodioznosti i višeglasje etiketiralo ih je etno sastavom, pa od 2007. godine postaju dio družbe i na godišnjim kompilacijama Womexa, najprestižnijeg svjetskog sajma world glazbe. „Kopito“ 2008. godine objavljuje drugi studijski album „Teotar Akvarelo“ s kojim su pomakle
granice otočkog vala, što im je kod domaćih kritičara donijelo nepodijeljene pohvale, te je album svrstan ku jedan od deset najboljih albuma godine.

Prije godinu dana “Kopito” objavljuje dugoočekivani, treći studijski album „Vida“ koji sadrži jedanaest prepoznatljivih autorskih pjesama na viškom dijalektu,a s albuma izdvojeni su singlovi „Bingo“, „Priša“ i „Pacencija”. Pream riječima ovih mahom zagrebačkih Višana riječ je o najzrelijem i najkompaktnijem albumu „Kopita“ do sada.

KRIES je sedmeročlani bend osnovan 2002. godine koji nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu i zvukovima mediteranskih glazbala. Dosadašnjim djelovanjem Kries je prisvojio epitet najaktivnijih i najatraktivnijih predstavnika world music scene s ovih prostora. Njihove pjesme pronašle su svoje mjesto u eteru radijskih postaja diljem svijeta kao i na međunarodnim CD kompilacijama toga žanra. Prvi album “Ivo i Mara” objavili su 2004. godine, a 2008. i album “Kocijani”. Kries je nedavno je dovršio i svoj treći album “Selo na okuke”, te će makarska publika imati priliku po prvi put čuti nove materijale frontmana Mojmira Novakovića i ekipe.

KRIES je napravio i glazbu za cjelovečernji film “Konjanik” redatelja Branka Ivande za koju su dobili diskografsku nagradu “Porin 2005” u kategoriji “Najbolji album originalne glazbe za kazalište, film i tv”, te za dvije kazališne predstave: “Glasi iz planina” i “Potjeh”, kao i muziku za promotivni film Hrvatskih autocesta.

MUSTRA ORCHESTRA – Travnički sastav koji se napaja glazbenim balkanskim etno nasljeđem, a izdvajaju se kao dobrano drugačiji od izvođača koji se vežu uz etno muziku regiona specifičnim spajanjem s drugim glazbenim pravcem. Sviraju uglavnom autorske instrumentalne kompozicije i pasaže koji vas znaju odvesti u glazbenu prošlost ovih prostora, a svoj izričaj vežu i uz teatar što realiziraju suradnjama na performansima s Travničkim pozorištem.

VOKALNA SKUPINA FOLKLORNOG ANSAMBLA TEMPET nastala je 2006. godine kao samostalna sekcija ansambla, a danas je jedini vokalni sastav na području Makarske rivijere koji djeluje i kao folklorni sastav što uključuje izvođenje širokog repertoara cijele Hrvatske i šire. Izvode narodne napjeve u osebujnim aranžmanima što prelazi same okvire ansambla i stvara jednu novu dimenziju koja čuvajući tradicionalno, ide u korak s vremenom
u kojem živimo. S obzirom na to da je ovo ženska vokalna skupina, a većina pjevačica sudjeluje i u radu plesne skupine, svojim radom i djelovanjem skupina upotpunjuje plesne koreografije tamo gdje su vokalne izvedbe neophodne.

VS Tempet broji oko 10-12 članica, a voditeljica i članica je etnomuzikologinja Željka Mikavica Vranješ. Nastupali su diljem Hrvatske, kao što je nastup na Vinkovačkim jesenima u zabavnom dijelu programa, nastup u HNK Split kao gosti proslave KUD-a Brodosplit, te u Makedoniji. VS Tempet nezaobilazan je na gotovo svim kulturnim zbivanjima grada Makarske.

LINA RICA multimedijska je umjetnica iz Makarske s diplomom grafičkom odsjeka zagrebačke ALU. Za vrijeme studija dobila je nagradu tog odsjeka za diplomski rad te pohvalnicu ALU i posebno priznanje žirija za nagrade 4. Hrvatskog trijenala grafike u Zagrebu 2006., nakon čega izlaže u Pragu na 5. trijenalu grafike i upoznaje se s međunarodnom grafičkom scenom. Osim grafike, stvara u medijima fotografije, videa, animacije. Sudjelovala je na grupnim izložbama, festivalima i radionama u Hrvatskoj i inozemstvu. 2012. otvara galeriju GaleRica u Makarskoj.

Foto: Julien Duval