Kries, Kopito i Sevdah Ashk Groove na Metno festivalu u Makarskoj
9. lipnja 2018.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Kries, Kopito i Sevdah Ashk Groove na Metno festivalu u Makarskoj

U četvrtak 14. lipnja u sat u dvoru Dvorane Arte u Makarskoj započinje jubilarni 10. Metno festival u organizaciji Fa Tempeta.

Festival otvaraju domaćini, Vokalna skupina Fa Tempet s Điger bendom koji inspiraciju crpe iz balkanske etno glazbe koju na specifičan način spajaju s ostalim glazbenim pravcima i čine je pristupačnoj široj publici. U nastavku programa nastupit će mladi osmeročlani ansambl Sevdah Ashk Groove iz Sarajeva. Bend je nastao 2015. godine s primarnim ciljem očuvanja sevdalinke kao nematerijalnog blaga kulture i umjetnosti naroda Bosne i Hercegovine. Osnivač i frontmen je prof. Munir Mešanović.

Aktivnosti ansambla baziraju se na koncertnoj djelatnosti, muzičkim radionicama i predavanjima o sevdahu kao i svjesnom upućivanju mladih u značaj njegovanja i čuvanja nacionalnog bogatstva koje je tako osebujno predstavljeno u narodnoj pjesmi sevdalinci. Pored dva vokala bend čine i dvije harmonike, klarinet, akustična gitara, bas gitara i bubanj, a nerijetko na njihovim koncertima uključen je i saz kako bi sevdah zasjao svojim punim sjajem i jedinstvenom atmosferom prenio ljubav u srca slušatelja. Ako znamo da nas ljubav veže i spaja onda je sevdah nezaobilazan recept u postizanju i očuvanju tih veza.

U petak 15. lipnja na već dobro znanom mjestu održavanja Metna, Spomenika na Glavici večer će u 21.30h otvoriti Fa Tempet s plesovima Zagorja. U nastavku programa nastupa Kopito, predani čuvari staroviškog dijalekta i jedni od perjanica tzv. „ Otočkog vala„. Osim viškog dijalekta ovaj sastav trudi se svojim nastupom širiti dobro raspoloženje razigranim mediteranskim zvucima.

Festival će zatvoriti veterani Metna, svima već dobro poznati Kries, sedmeročlani bend osnovan 2002. godine koji nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih napjeva, kao i u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu i zvuku mediteranskih glazbala. Dosadašnjim djelovanjem Kries je prisvojio epitet najaktivnijih i najatraktivnijih predstavnika world music scene ovih prostora. Kries je prošle godine dovršio svoj treći album „Selo na okuke„ te će makarska publika po prvi puta uživo čuti nove materijale.

Kao i svake godine obje večeri za video ugođaj pobrinut će se VJ Linx (Lina Rica), nagrađivana multimedijalna umjetnica iz Makarske.

Fa Tempet vas pozivaju da svojim dolaskom uveličate jubilarno, 10. izdanje Metno festivala.

Foto: Nikola Knežević