Instrumentalni space-rock trio iz Šapca, Moon, predstavlja još jedan singl s genijalnog prvog albuma!
22. travnja 2019.
Music Box (8704 Članci)
Podijeli

Instrumentalni space-rock trio iz Šapca, Moon, predstavlja još jedan singl s genijalnog prvog albuma!

MOON je instrumentalni space-rock trio koji dolazi iz Šapca, ali njihov prvi album, koji su objavili kao samostalno izdanje, rezultat je zanimljive umjetničke suradnje na relaciji Srbija – Hrvatska – Makedonija.

Bend se premijerno predstavio 2017. godine singlovima “Escape” i “Voyager 1” i prvim samostalnim nastupima u Beogradu, Šapcu i Kragujevcu, ali dva njegova člana nisu početnici na rock sceni – gitarist Milan Katanić je poznat po radu u legendarnom šabačkom crossover bendu iz 1990-ih, Ništa ali logopedi, a zajedno s basistom Mikijem Stankovićem svirao je u još jednoj poznatoj grupi iz ovog grada, alt-rock sastavu Eleven, koji iza sebe ima četiri MTV Adria Top 20 regionalna singla. Treći član MOON postave je bubnjar Miroslav Stanković, Mikijev brat.

Svoj prvi album ”Maybe We’ll Come Back” objavili su na svim digitalnim servisima (iTunes, Deezer, Spotify, Google Play, Apple Music…), a predstavljaju ga premijernim video singlom ”Lux Aeterna”, upečatljivom space-rock izvedbom ambicioznog simfonijskog komada iz zapažene američke psihološke drame ”Requiem For A Dream”. Gitarski naglašene i najčešće minimalističke melodije su temelji space-rock zvuka šabačke trojke, koja se opredijelila za isključivo instrumentalni izraz, objašnjavajući to potrebom da publici ostave potpunu slobodu u kojoj se mašta povezuje s doživljajem glazbe, pa ona svaku put može biti drugačija.

Kao utjecaje i inspiraciju bend navodi The Who, Y. J. Malmsteena, Gagarina i video igre s Commodore 64 i Amige 500. Zanimljivo je da su svoj prvijenac Moon snimali, miksali i masterirali u zagrebačkom Chicken Sound studiju, a mix singl verzije ”Lux Aeterna” potpisuje vrsni hrvatski inženjer zvuka Igor Pauk, koji je producirao i EP izdanje Elevena ”Randevu” iz 2015., dok je mastering obavio Drago Smokrović Smokva. ‘Gostujuće’ synthove na albumu je
skladao i odsvirao zagrebački industrial rock / trip hop umjetnik Filip Majdak, koji je uradio i remix pjesme „Take Off“. Na kraju, u ovoj regionalnoj priči važan doprinos dao je makedonski dizajner Zoran Kardula, čuven po transformacijama starina u forme primijenjene umjetnosti, kao autor omota impresivno prilagođenog glazbenooom sadržaju.

Instrumentalni space-rock trio Moon objavio je drugi spot s aktualnog albuma “Maybe We’ll Come Back” i to za pjesmu “Mission”.

“Minimalistički pristup u izradi ovog spota se pretvorio u misiju prikaza portreta koji kroz prizmu zabilježenih prirodnih izraza i pokreta predstavljaju svaki pojedinačni model kao potpuno različit planet za sebe. Koncept bez koncepta, zamrznut u jednostavnim, iskrenim i prirodnim momentima.”, ističe basista Miki Stanković.

Režiju i realizaciju spota potpisuju Miki Stanković i Marko Maksimović. Bend se zahvaljuje sjajnoj ekipi modela: Ana, Sonja, Dajana, Sara, Jovana i Nikolina.

Foto: Marko Maksimović