The Gentleman objavio raskošan album koji će vas potaknuti na nostalgično prisjećanje proživljenih uspomena
6. studenoga 2021.
Music Box (11078 Članci)
Podijeli

The Gentleman objavio raskošan album koji će vas potaknuti na nostalgično prisjećanje proživljenih uspomena

Hrvatski kantautor Marko Lucijan Hraščanec koji djeluje pod umjetničkim imenom „The Gentleman”, objavio je svoj drugi studijski album „Hide & Seek“, koji prati i izlazak novog singla „Body or Soul“.

 Na albumu se nalazi ukupno osam pjesama, šest potpuno novih, te već ranije objavljeni singlovi „Hide & Seek“ i „You Always Came in Flowers“. Sve su pjesme na albumu napisane i snimljene tijekom posljednje dvije godine. The Gentleman je autor glazbe i tekstova za većinu njih, osim „Body or Soul“ za koju je tekst napisala Mrs.Dulovsky. Aranžmane za tri pjesme s albuma napisala je jazz glazbenica Lana Janjanin kojoj je ovo prva suradnja s The Gentlemanom. Album „Hide & Seek“ karakteriziraju vrlo osobni tekstovi, raskošni aranžmani gudačkih i puhačkih sekcija, te vrlo neočekivani žanrovski preokreti koje slušatelje neće ostaviti ravnodušnima.

Hide & Seek je „igra skrivača” koju sam autor opisuje kao potragu i pronalaženje emotivnih utisaka u različitim kutcima vlastite osobnosti – osobnih impresija koje su proizašle iz konstantnog suživota s glazbom. Njegov eklektičan pristup ka oblikovanju ovog albuma otkriva njegovu potragu za onim što je duboko i potpuno proživljeno u njemu samom te nam ovim albumom nameće „estetiku univerzalnog” i trajno vrijednog. Tako nas „The Gentleman” na vrlo suptilan način uvodi u svoj svijet različitih glazbenih priča i govoreći suvremenim jezikom, zaziva nostalgično prisjećanje na naše proživljene uspomene koje su uvijek povezane s glazbom.

„Za mene je iskustvo snimanja i rada na ovom albumu bilo najizazovnije do sada. Za razliku od prvog albuma, odlučio sam se za bogatije aranžmane i htio sam biti potpuno žanrovski slobodan, u smislu – koja je priča pjesme, kakvu atmosferu ona traži te koje instrumente i boju traži. Dao sam si vremena i nekoliko puta izveo pjesme uživo i dugo razmišljao o onom pravom aranžmanu. Tu je veliku ulogu imala Lana Janjanin, koja je napisala prekrasne aranžmane za dvije sentimentalne, mogli bismo reći vintage pjesme („Loneliness“ i „The Way You Love the Most“) i jednu soul Winehouse pjesmu („Body or Soul“), te odsvirala klavirske dionice“, kaže The Gentleman.

Uz njegove česte glazbene suradnike gudače – Ivana Čuljak (violina), Stin Lebar (violončelo), Tajana Škorić (viola), Val Bakrač (violina), na albumu gostuju i Marko Ferlan (bas gitara, električna gitara i kontrabas), Filip Pavić (akustična gitara), Josip Šustić (gypsy gitara), Goran Vdović (bubanj), Aljaž Razdevšek (bariton saksofon), Ivan Grobenski (bas gitara, električna gitara), Helena Hraščanec (prateći vokal) i Laura Mjeda (prateći vokal), te Marin Hraščanec (klavijature, prateći vokal) koji je ujedno bio glavni snimatelj i producent albuma. Svojom pronicljivošću i širokim glazbenim iskustvom uz vrsnu produkciju stvorio je i divne aranžmane za pjesme „Hide & Seek“ i „You Always Came in Flowers“. Za grafičko oblikovanje omota albuma zaslužna je Valerija Jurčić, a fotografiju omota Nika Mokos.

„Svi studijski pothvati na ovom albumu bili su beskompromisni, ponekad i rubno izvedivi, no na kraju smo uspjeli izvesti svaki detalj onako kako smo i zamislili. Bilo je i nekih neplaniranih dionica, kao primjerice zvuk razbijene čaše i smijeh u pjesmi „Utopian Dream“ za koje su krivi Vedran Peternel i Ivan Grobenski. Na kraju je to postao neizostavan atmosferski moment u pjesmi i hvala im na tome. U procesu stvaranja pjesama ulazio sam u sobe svog bića iz kojih su izlazile različite priče. Svaka od tih priča diktirala je svoju muziku. Ovaj album ne možemo i ne trebamo svesti pod jedan žanr. Zato sam ga i odlučio nazvati „Hide & Seek“. Ja ga doživljavam kao dubinsko i potpuno življenje sve moje glazbe. Mogli bismo reći da sam eklektičan. No, čuli smo toliko muzike i mogli bismo reći da nas više ništa ne može iznenaditi. Ja vas samo želim voditi kroz svoje priče. Igrajmo se skrivača. Ja sa sobom, vi sa mnom, svi s onim nečim“, kaže The Gentleman.

Novi album The Gentlemana “Hide & Seek” objavio je Intek Music, a možete ga kupiti i slušati putem glazbenih streaming servisa i putem Bandcampa.