Novi album Marte Kolege i Dunje Bahtijarević tvori inovativan žanr koji dosad nije bio prisutan na našoj sceni
28. ožujka 2023.
Music Box (11023 Članci)
Podijeli

Novi album Marte Kolege i Dunje Bahtijarević tvori inovativan žanr koji dosad nije bio prisutan na našoj sceni

Marta Kolega i Dunja Bahtijarević pjesnikinje su i pjevačice s dugom i raznolikom prošlošću međusobnih susreta i suradnji.

Svoju posvećenost poeziji i tradicijskim napjevima stopile su u jedinstveni projekt koji drsko izaziva granice kako glazbe (tradicijske, ali i općenito), tako i poezije, te oscilira na rubu, stvarajući vrlo neuobičajene frekvencije. Obje se bave proučavanjem, izvođenjem i podučavanjem tradicijske glazbe – one koja im je fizički i zavičajno bliska, ali i one koja ih je privukla senzibilitetom i s kojom su se susrele zahvaljujući mnogobrojnim međunarodnim suradnjama. U posljednje vrijeme Marta se fokusirala na španjolsku i latinoameričku tradiciju, kao i na mjesta susreta Istoka i Zapada, dok se Dunja usredotočila na sevdah, tradicijsko pjevanje Bosne i Hercegovine, odakle je izbjegla ratnih godina.

Njihov zajednički projekt, novoobjavljeni album ‘Pjesme’ spoj je tradicijskih pjesama i poezije, izraza pjevačkog glasa i poetskog glasa, pjesme u jednom i pjesme u drugom značenju te riječi. Album tvori zaseban, inovativan žanr koji dosad nije bio prisutan na našoj glazbenoj i književnoj sceni. On jest i nije poezija, jest i nije glazba.  Kako kažu same autorice – Granice tih disciplina se pretapaju i šire. Njihovim spajanjem proširuje se prostor njihove izražajnosti, povećava njihova pristupačnost i olakšava recepcija.

– Do spoja je došlo prirodno, iz želje da ujedinimo dva polja na kojima djelujemo, a da ne dodajemo nove sastojke, primjerice elektroniku ili neki glazbeni instrument. Htjele smo pokazati da je glas kao izražajno sredstvo dovoljan. Štoviše, s obzirom da nosi i melodiju i tekst, on ponekad i preplavljuje količinom značenjskih slojeva. No rezultat spajanja poezije i pjevanja za obje je bio neočekivan – kaže Marta.

– Snaga je tradicijske pjesme u tome što u sebi nosi iskustvo života na nekom području, otiske kulture, zajednice, međuljudskih odnosa i običaja. Ona pamti glasove onih koji su je kroz stoljeća pjevali i ima izuzetan transformativni potencijal koji se za nas pokazao osobito važnim. S jedne strane, kad se pridruži drugom sadržaju (npr. filmu, predstavi, ili, u našem slučaju, izvođenju poezije), tradicijska pjesma proširuje njegov prostor, daje mu specifičnu težinu. S druge strane, s obzirom na veliku razliku između načina života danas i u vrijeme nastanka tradicijskih pjesama, a i na specifičnosti života na različitim područjima, pjevaču ili pjevačici ona pruža mogućnost da na sebe navuče drugu kožu, da progovori jezikom drugoga, da se približi tuđem iskustvu, da pronađe drugi dom. Tradicijske pjesme su poput velikog kolektivnog arhiva koji sadrži sva moguća ljudska iskustva, a pjesme koje mi pišemo izraz su upravo naših pojedinačnih iskustava, koje se na taj kolektivni arhiv u ovom projektu oslanjaju i u njemu pronalaze podršku – kaže Dunja.

Osim što razvija marginalizirane žanrove, album ‘Pjesme’ doprinosi popularizaciji slabije zastupljenih jezika i stilova pjevanja, a i razbijanju predrasuda o njima.

Martina poezija pisana je na čakavštini mjesta Kali na Ugljanu, a da pritom nije zavičajna, nego po svemu suvremena. U doticaju s njom, ali i u kontekstu različitih jezika i govora prisutnih u tradicijskim pjesmama, Dunjina štokavština prestaje biti dominantan, standardni jezik, i afirmira se kao još jedan od dijalekata. Slično tome, tradicijske pjesme iz Istre i Dalmatinske zagore, na koje domaća publika i dalje često reagira sa sramom, stoje bok uz bok sa pjesmama iz tradicija koje su uhu pitkije, kao što su međimurska, sefardska i španjolska. Takvo postavljanje na istu ravan šalje snažnu poruku o jednakoj vrijednosti tih različitih izraza.

Snimatelj i producent albuma Marin Hraščanec o suradnji s Martom i Dunjom:

– Dobri projekti zapravo su cijelo vrijeme oko nas, samo ih treba prepoznati. To je jedan prirodan put koji podrazumijeva da ljudi u okolini prepoznaju dobre stvari i da ih na neki način prigrle. Tako sam i ja slučajnu čuo jednu koncertnu izvedbu Marte i Dunje i istog časa smo  spoznali nužnu potrebu da se to objavi i predstavi široj publici. Zahvaljujući upravo toj intuiciji desila se fenomenalna stvar da sada te dvije prekrasne umjetnice i osobe mogu svoje djelo predstaviti široj javnosti.

Foto: Marina Uzelac